Våld
Kraftig ökning av våld mot unga, av unga. Våldsstatistiken har inte varit så här dålig sedan 2008. Hur kommer det sig?Det finns de som hävdar att man har datorspel och filmer att beskylla, där offer bara reser sig upp eller har många liv ska ge en skev uppfattning av vad kroppen tål. I min mening är denna syn på saken enormt utdaterad. Jag har spelat datorspel, konsollspel och sett på våldsamma videofilmer så länge jag kan minnas och känner inte den minsta förfallenhet för våld. Visst har jag blivit rent ut sagt jävligt förbannad när någon dödat mig, virtuellt, men det är enbart på grund av att jag har vinnarskalle. Att påstå att ungdomar skulle vara mer belägna att skjuta någon för att de spelat krigsspel är i mitt perspektiv idiotiskt. Jag tror tvärt om att man får bättre förståelse och respekt för våld, man lär sig helt enkelt hur pass sårbart ett mänskligt liv är.
Alkohol och dess påverkan. Alkohol är definitivt en väldigt stor orsak till många våldsbrott, det påverkar de unga mer då de är mer lättpåverkade och resonerar ofta sämre än vuxna (det finns uppenbarligen undantag). Somliga blir aggressiva av alkohol, andra förbiser vanliga normer och detta kan få våldsamma konsekvenser. Jag själv har ibland känt mig rädd för att åka på stryk, och ibland har min rädsla varit befogad. Som jag ser det så är den vanligaste orsaken till att ungdomar slåss… skitsnack. Oprovocerat våld är inte vanligt i samma utsträckning och för att två killar i 15 till 25-årsåldern ska hamna i slagsmål nästan krävs det att någon snackat skit om den andre, eller någon i dennes umgänge. Här är alkoholen ännu en gång katalysatorn då det är lätt att bli något ”frispråkig” under dess påverkan.
Kvinnomisshandel.
Misshandel av kvinnor sker i alla samhällsklasser och i olika kulturer men det finns en överrepresentation av kvinnomisshandlare i lägre socialgrupper och alkohol är en viktig, men inte den avgörande faktorn bakom detta stora samhällsproblem. Mannen har ofta en gammalmodig syn på könsroller och vill ha kontroll och makt. När han inte får som han vill tar han till våld. Jag förstår inte över huvud taget hur man kan använda våld mot någon som är svagare. Det är en principsak; hur arg man än blir och hur mycket man än blir provocerad så finns det alltid en bättre lösning än våld. Om man känner behovet av att ha kontroll så kan man väl kontrollera sig själv och inte gå över gränsen.
Det är svårt att förstå hur kvinnan kan hålla sig kvar i ett förhållande där misshandel förekommer. Ofta sker misshandeln senare i förhållandet och jag kan tänka mig att många tjejer tänker tillbaka på när allt var bra och hoppas att relationen ska återgå till det normala. Kanske känner kvinnan på något plan att hon förtjänar vad hon får.
Det finns inga konkreta åtgärder för att förhindra kvinnomisshandel, men en ökad jämställdhet i samhället mellan kvinnor och män och även en minskad klasskillnad är viktiga förutsättningar men det krävs nog stora attitydförändringar hos männen för att en skillnad ska bli märkbar.
Manligt och kvinnligt – natur eller kultur?
Hur mycket spelar egentligen samhällets normer in på skillnaderna mellan de två könen? Föds vi som ett tomt glas, en bok utan bokstäver, där vi lär oss allt om våra skillnader och likheter på vägen? Eller är våra ”könsroller” medfödda? Har vi kanske spelat enligt samhällets regler så pass länge att vi beter oss som vi gör på grund av evolutionens gång? Ska vi i så fall acceptera detta som naturens gång: ”Så har det alltid varit, och kommer alltid förbli”?
Det är lätta frågor att ställa – svårare frågor att ge svar på.
Personligen så ser jag en om något blurrig, men ändå riktig skillnad mellan kvinnor och män. Skillnaden finns där, vare sig den är skapad av samhället eller naturen. Jag har alltid varit för jämställdhet, men samtidigt erkänt skillnader mellan de två parterna. Historien har visat att det är lätt att bli orättvist behandlad enbart för att man föds till det kvinnliga könet. Det var inte länge sedan rösträtt var ett manligt ting. Idag får tjejer lära sig tidigt att deras kroppar är nyckeln till framgång. Överallt visas smala, lättklädda tjejer som ska porträttera det kvinnliga idealet. Man är ung och lättmottaglig för information och det blir enkelt att falla för samhällets grupptryck.
Vad tror ni händer om man sätter två nyfödda barn i två separata vit rum utan fönster. Utan intryck. Framstår några skillnader mellan de två?
De fysiska skillnaderna. Män är i en stor utsträckning fysiskt starkare än kvinnor. Detta är rent biologiskt och inget som samhället hittat på. Kanske är den något skruvade bilden av att män är ”bättre” än kvinnor rättfärdigad? Människan är fortfarande i ett lågt stadium civilisationsmässigt; primitiva handlingar så som våld i alla dess former förekommer hela tiden. Är vi kanske för tidigt ute när vi tror att människan kan enas och vara jämställd? De mer primitiva männen känner fortfarande behovet av att kontrollera och dominera de svagare.
Om jag skulle fått möjligheten, eller varit tvungen till att byta kön hade jag definitivt upplevt skillnader, dels på hur jag möts av mina medmänniskor, men också hur jag ser på mig själv. Några konkreta skillnader hade väl varit att jag hade tänkt mer på mitt utseende (jag är dock ganska fåfäng redan), jag hade nog fokuserat mig mer på skolan och hade gett mig fan på att bevisa att jag är bättre än killar hela tiden. Annars hade mina intressen nog sett ut på samma sätt.
LAS
LAS är lagen om anställningsskydd. Det är den lagen som skyddar anställda från avskedningar, reglerar uppsägningstider, tidsbegränsade anställningar och i vilken ordning arbetstagare ska bli uppsagda. Den stora frågan har varit huruvida lagen hjälper svensk arbetsmarknad eller inte. Arbetsgivarsidan har använt den höga ungdomsarbetslösheten som ammunition, och de menar att turordningsreglerna står i vägen för ungdomars ingång i jobbvärlden. Regeln betyder i stora drag: först in, först ut och detta påverkar självklart de unga värst och försvårar möjligheten att behålla jobb – om man mot förmodan skulle få ett. Fackföreningarna å andra sidan hävdar att en stor del av de 150 000 ungdomar som är arbetslösa idag är inskrivna på heltidsstudier och aldrig tidigare haft jobb. De menar att det därför är missvisande att säga att LAS är orsaken till ungdomsarbetslösheten. Enligt deras statistik kvarstår 1 till 10 procent av det ursprungliga antalet ungdomar som är arbetslösa och kan ha förlorat jobbet på grund av LAS. Men fackföreningarna är självkritiska och menar att man måste samarbeta med arbetsgivarna och över partigränserna för att förbättra LAS och göra den mer rättvis.
Ungdomsarbetslöshet
Ungdomsarbetslösheten i Sverige är för första gången någonsin över EU-snittet. Moderaterna menar att den jobbskatteavdragning, alltså en sänkt skatt för personer som faktiskt arbetar, ska hjälpa vårt lands ungdomar upp på egna ben, och ut i jobbvärlden. Sedan första januari infördes skattesänkningen och enligt Anders Borg tyder forskning på att sänkt skatt på vanliga inkomster är viktigt för den svenska ekonomin och dess välmående. I deras argument framgår det att mindre inkomstskatt = mer pengar i hushållen = större konsumtion av varor och tjänster. Skattesänkningen, säger de ska hjälpa låginkomsttagare mest, då deras inkomstskatt sänks med närmare 7 procentenheter jämfört med t.ex. en läkares avdrag på 3 procent. Moderaterna säger även att de ”kraftiga skattehöjningar” som vänsteroppositionen vill införa om de blir valda riskerar att försämra drivkraften för människor att arbeta och att arbetslösheten biter sig fast.
Personligen har jag svårt att se hur en minskad skatt ska hjälpa ungdomsarbetslösheten. Problemet ligger inte i att öka drivkraften för arbete, de flesta arbetslösa jag känner vill verkligen jobba, men det saknas jobb. Gör det istället mer förmånligt för företag att anställa ungdomar, men se samtidigt till att hålla ett öga på deras arbetsvillkor. Det är alltför vanligt med arbetsgivare som utnyttjar ungdomars arbetshjälp gratis, under en s.k. prövotid för att sedan slänga ut dem i kylan igen utan så mycket som ett rekommendationsbrev till framtida arbetsgivare.
Socialdemokraternas respons på skattesänkningarna som skett i regeringens namn sedan 1 januari 2007 är statistik: måttet på utanförskap, begreppet som moderaterna själva kommit på, kommer att öka med 270 000 personer under den borgerliga regeringen. Utbetalning av socialbidrag säger de kommer öka med 50 procent mellan 2007 och 2012 vilket jag själv tycker är något märkligt då det är valår i år, som om socialdemokraterna inte tror på att det blir ett regeringsskifte. Pengarna för att finansiera alliansens skatteminskning kommer från lån. Varifrån dessa lån kommer ifrån anges inte. Socialdemokraternas motstånd till skattesänkningar kommer av att man vill ha en stark ekonomi och resurser för att t.ex. kunna hjälpa ungdomar att hitta jobb. De vill göra en offensiv satsning mot jobbkrisen och prioriterar utbildning; att vidareutveckla programmet för jobb, utbildning och praktik för unga.
I mitt tycke är sossarna lite väl luddiga i sina formuleringar och framför allt i deras argument mot den nuvarande regeringens skattesänkningar. Det hade hjälpt om de mera ordagrant kunde få fram varför sänkta skatter inte skulle hjälpa att lösa jobbkrisen.